Saturday, December 31, 2011

Friday, December 30, 2011

..:: AbG ADaM ::..

anak bujang ummi ni cukup suka pada ultraman... ianya normal bg kanak-kanak yg seusia dgn dia... x boleh lari dr pengaruh kartun ni.... ben10 lah... ultraman lah.... boboboy lah dan macam2 lagi kat tv tu....

ni gambar utk dia daftar tadika next week.... rambut pacak ultraman tu.... ehehehhehehee...

Saturday, December 24, 2011

..:: BaJu BaRU AdEENa ::..

sebagai seorang ibu, kita akan pikir 2/3 kali utk belikan baju utk diri sendiri tp klau untuk anak-anak, cepat jer membelinya.... baju abg Adam sahaja dah penuh almari. inikan pula anak dara saya yg sorang ni. dah makin besar ni, memang lg sakanlah agaknya umminyer menyopping baju Adeena.... tp hakikatnya, saya x pandai shopping baju anak-anak... Adam dulu, balik2 baju cartoon PooH jer yg saya belikan... kata org, x der taste lah ummi ni..... klau tgk anak2 saya berbaju cantik dan branded tu, itu maknyanya aunty diorg yg belikan... betul... almost 99% baju2 yg cantik dan branded tu aunty diorg yg belikan. tu lah... rezki anak-anak. ummi ngan abah x pandai nak belikan baju2 yg cantik, ada aunty yg belikan... alhamdulillah...

terima kasih aunty.... sbb menjadi tempat anak-anak cik yon bermanja dan berkasih sayang dari aunty bujang sampailah dah kawen ni....... *_* terima kasih juga buat uncle.

ni baju yg saya sukaaaa sangat.... dan ni taste aunty... hehehehheheee....










Wednesday, December 21, 2011

..:: MyBuNgaSeRoJA ::..


"Mari menyusun seroja....
Bunga seroja aaaaaa..... "

tetiba teringat kat Mawi.. apalah citer dia ek. dah nak jadi bapa org dah kan... dulu dia lah Raja SMS... memang ramai giler peminat dia.... bila dia putus pertunangan ngan Ina dan kawen ngan Eikin, popularity terus jatuh dan pudar dan banyak jugalah gosip2 dia yg keluar.... tp saya bukannya nak citer tentang Mawi... saya nak citer tentang MybungaSeroja a.k.a rumahku syurgaku yg terletak di Apartment Seroja.... heheheeeehehe.....

tarraaaa..... ada set sofa baru *_*. sila abaikan baju2 yg belum terlipat tu ek.... sofa ni saya beli dari bestfriend saya a.k.a aunty Nang Jamilah.... heheheeehehee... 2nd hand..... walaupun 2nd hand tapi dia guna pun lom lg sampai satu tahun. cantik tak? matching tak ngan warna dinding, tirai dan sebagainya? any comment?

susah juga saya nak dapat kelulusan pinjaman pihak bank untuk beli set sofa ni.. jenuh memujuk.. bukannya dia x nak luluskan sbb saya ni x cukup syarat tp alasannya... besar sangatlah nnt ruang jadi sempit. x matching ngan warna cat dinding lah... dan banyak lagi lah... tp nasib baiklah, pujuk punya pujuk.... dia luluskan.... bank mana? my husband lah..... hihihihi...





Tuesday, December 20, 2011

..:: PusAT SainS NeGARa ::..

kehadiran tetamu di rumah kita, merupakan suatu nikmat yg Allah berikan pd kita supaya ianya dapat memperbaiki hubungan sesama kita. sebab itu ustaz (masa zaman sekolah dulu) ada mengajar kita tentang adap-adap dengan tetamu... weekend yang lepas, rumah saya sekali lagi menerima tetamu jauh dari utara tanah air.... family sayalah.... kakak sayalah... a.k.a Mak Teh @ Pn Nang Zuriyana sekeluarga... datang ke sini atas urusan suaminya di Putrajaya.


Mak teh ni boleh dikatakan setiap tahun akan datang Shah Alam. kali ni dia request nak g Pusat Sains Negara.... saya ni bila dengar jer PSN ni, tersenyum sorang diri.... sbb ada peristiwa yg x dapat saya lupakan....

inilah yg terjadi tahun lepas.... ni baru kat luar PSN, bukannya masuk dalam lagi... si bujang ummi ni dah takut giler...... bila dah ada geng ni si Farhan dan kakak Faiqah ni ingatkan anak ummi ni dah x takut dengan dinasour.. rupanya ummi tersalah.... jom kita layaaannnn....

suasana di ruang tengah-tengah PSN ni...

Adeena ngan Optimus Prime

Mak Teh sekeluarga (tp kurang lg 3 org anak2 dia yg dah kemana-mana ntah)

haaa.... ni lah yg terjadi pd abg Adam.... meh kita closed up kat muka dia plak....

tido ke apa ni abg Adam ni... Adeena relax jer tgk transformer besar dan dinasour besar tp abg Adam.... pejam mata + peluk abah kuat2.... katanya tempat ni x syokkkk... wal hal dia lah yg bersemangat nak mai tgk dinasour....

dan akhirnya... ni jer lah yg mampu Adam buat.... main kat tempat khas utk kanak2 6 tahun ke bawah, tempat yg penuh dengan ilmu sains tentang planet2, tentang cermin dan lain2 lagilah... memang berbaloi dan bermanfaat bila kita bawa anak2 yg dah bersekolah datang kat sini. banyak betul ilmu sains kat sini. saya sendiri pun hampir2 terlupa dengan konsep2 sains dah hampir 10 tahun lepas belajar.....

cute kan....

nasib baik Adeena tido jer sepanjang kat PSN ni dan dia x buat hal bila dok dalam stoller.. bak kata mak tok kedah, 'bawa Adeena jalan lagi baik dr bawa abg Adam jalan'
hehehehehhehe *_*



..:: WaTErMaRk ::..



sukanya saya..... yeehaaaa.... saya dah dapat watermark dari cik Jiya... korang penah guna tak watermark ni? actually ni macam suka2 jer... heheheheheee.... tp berbayar jugalah...

terima kasih buat cik Jiya....

saya memang suka bab2 graphic design ni tp sayangnya x berkesempatan nak belajarnya... dulu masa kat university x terpikir pun tentang course ni.. klau leh belajar ni best ni.... klau ada bakat buat blog designer ker.... hhhmmmm.... bestnya....

so, sesiapa yang teringin nak buat watermark ni, leh lah tgk2 kat blog cik Jiya ni... selain dr watermark ni, korang boleh tempah kad bisness, sticker, barge dan sebagainya (leh discuss ngan tuan empunya diri ek) *_*

semoga berjaya dlm bisness cik Jiya!!!!

..:: TiMeLiNE @ FB ::..

korang ada facebook? tentunya ada kan? korang tahu tentang "timeline on facebook"?

ceritanya, tadi saya dok kodek2 kat fb ni... tetiba bila klik kat profile sorang member ni, wahhhh... cantiknya profile dia.. sbb dia guna 'timeline'. so saya pun try kodek2 lagi..... dan akhirnya....


cantik tak? saya terperasanlah macam cantik arr profile view macam ni... saya suka... korang suka tak? *_*

Monday, December 19, 2011

..:: S::E::D::i::H ::..


Entahlah... isnin yg menyedihkan....



sebab.....
ditinggalkan oleh kawan-kawan opis masa g Giant td....
:(
sedih sangat.....
sebab masa balik tu,
nak start hujan... depa tergesa2 balik
sampai terlupa pd saya yg masuk dalam supermarket giant
utk beli teh dan susu...
huhuhuhuhuhuhuhuhuuu

berjalanlah saya sorang2 ketika hujan dah start turun... lg
sket nak sampai opis, hujan lebat....
huhuuuuuuu...
terlintas di fikiran....
naperlah x der sorang pun yg teringat kat saya..
naper x der yg call bgtau saya kata hari dah nak hujan...

sedih ooooo....
terasa diri ini x diingati...

lepas ni korang nak g makan,
saya x nak bawa keta dah...
nak tumpang jer...
malas dah....
klau x cukup keta, jalan kaki jer lah ramai2 g giant tu.

Thursday, December 15, 2011

..:: saMa TaK? ::..

sama tak muka baby ni ngan Adeena Najihah?

Tuesday, December 13, 2011

..:: IkEa anD tHe CuRVe ::..

ni cerita dihujung minggu saya yg baru lepas.... hari ahad tu saya rasa best sangat.... puas hati
rasanya... kuar jalan-jalan bersama aunty, anjang, pak njang, syafikah, adam dan adeena... plan asalnya kitorg nak ikut anjang dan pak njang g sarapan kat sri gombak. bunyinya macam best
jer kan... sarapan jauh giler tu kott.... tp apa yg dirancang x menjadi, x jadi nak sarapan kat sri
gombak so kitorg pun buat plan sendiri.....

on the way dari puncak alam tu, anjang tanya adam nak g mana hari ni, jawapan dr abg adam = IKEA.... huhuhuhuuhuuuuu.... mmg peminat setia IKEA lah anak ummi ni. tp kitorg g sarapan
kat seksyen 7, shah alam jer. restoran masakan kelantan. apa ntah nama dia, lupa plak... sebelah kedah baju Lynas seksyen 7 tu.... makanannya sedap2 lah... laksam sedap, nasi dagang sedap
.... semualah sedap..... kat situ jugalah kitorg ajak syafikah a.k.a si tauke kotak klasik joint skali... dan bergerak ramai2 ke IKEA.... yer lah itu jer yg disebutnya..... nak g IKEA, nak g IKEA.....



ni jer lah sebabnya kenapa anak ummi ni suka sangat nak g ikea ni... dia suka sebab kat ikea ni banyak mainan... dan kali ni abg adam beli carpet.... carpet yg ada road map tu....


selepas berjalan2 dalam Ikea, kitorg pergi the curve plak... selalu datang Ikea tp jarang pergi the curve. tp hari ahad lepas, kitorg berjalan sakan.... tambahan plak si adeena tu diam ajer, x buat perangai pun. bagus betul si comel ummi tu.. asalkan didukong, baik jer lah orgnya... bayangkan dari mula masuk Ikea tu sampai keluar sambung g the curve plak, dia x merengek minta susu pun atau nangis sbb x selesa ke apa ke, x pun.... agaknya dlm air-cond sama..... dia relax jer lah....

jalan-jalan kat the curve pun best.... teruja saya pd kedai baju Dynas. masuk tgk harga baju-bajunya semuanya 'M'. x mampu saya, hanya mampu menjamu mata sahaja..... mana yg saya pegang, semuanya 3 digit wwwoooooo....


jalan-jalan kat area kedai2 baby tu mmg best menjamu mata... tp yang bestnya anak bujang ummi ni... naik traktor, bawa kete lumba dan lain-lain.. main jer keje dia...



1st time ni adam main kete yg cam ni... sebelom ni ada dia minta tp kitorg x bagi tp ahad lepas, aunty dia blanja.... ehheehhehee.. thanks aunty... dah banyak $$ berhabis utk si bujang saya ni. terima kasih .. :)

lastly kitorang lunch kat little penang..... terima kasih anjang for breakfast and lunch.... :)




Saturday, December 10, 2011

..:: BerSaBaRLah UmmIE ::.

perkara semlm masih lagi terbayang-bayang dlm kotak pikiran ni. entahlah.. susah untuk dilupakan.... oleh itu, saya mencari penawarnya..... tanya pak cik google lah... saya terjumpa ni... dr blog ummu Insyirah....

Apa Yang Perlu Dijangka Apabila Hantar Anak Ke Taska

Dicedok dari : http://mysuperkids.net

Bila hantar anak ke taska ni, saya dengar banyak complaint dari ibu-ibu lain (bukan taska anak saya ni, tapi taska secara amnya). Tapi, bagi saya benda itu semua expected lah. Mungkin ada ibu yang terlalu high expectation. Fahamilah kan, sedangkan ibu sendiri pun jaga kadang-kadang ada terlalai terleka, inikan pula di bawah jagaan orang lain yang kena jugak jaga lagi 3-4 orang budak lain. Cuma, janganlah sampai kes serius yang boleh menggugat keselamatan anak kita.. itu memang tak boleh kompromi lagi. Kalau kes2 kecil, mungkin kita boleh pejam mata, atau maafkan mereka dengan hati terbuka.

Tertukar baju anak
Anak-anak saya selalu bawa balik baju orang lain, spender orang lain pun ada kadang-kadang. Apa yang saya buat adalah basuh baju itu, lipat elok-elok dan pulangkan kepada taska. Mungkin pihak sebelah sana (ibu kepada anak yang tertukar tadi tu) tak buat benda yang sama (tak pulangkan). Mungkin dia lupa atau mungkin dia tak sedar pun ada baju yang tertukar. Kalau saya halalkan ajelah. Baju je pun, kalau emas seketul mahu jugak saya bising, HeHe.

Langkah mengatasi : Pegi taska bawak baju murah-murah, baju biasa-biasa sudah. Biorlah orang nak ngate “Murahnya baju anak-anak dia..”, ada aku kesah?


Mungkin saya boleh gunakan apa yg dicadangkan oleh dia....

..:: SesUaTu Yg UmmIe x PerASaN ::..

rupa-rupanya abg Adam dah pandai mewarna.....




yg aeroplane ni siap dia lukis lg imiginasi dia.... ada matahari, ada pokok, ada pelangi, ada org, ada kipas aeroplane tu, ada laut, ada tanah dan lain2 lagi dia citer....

..:: AdeeNa NajiHaH ::..

jom layan gambar2 Adeena ni....







SELAMAT BERHUJUNG MINGGU!!!!!

..:: TeRsaLaH eRTiE ::..

apabila saya blog walking pd mana2 blog yang saya x kenal, dan tgk kat blog diorg byk follower dan dapat banyak komen utk setiap post, saya begitu teruja... bestnya.... terasa cam hidup jer blog tu. sbb terdapat komunikasi diantara penulis blog dan pembaca blog. dan bila saya lihat pd blog saya sendiri ni, terasa cam saya yang tulis dan sya jugalah yg membacanya... mungkin bahan yg ditulis oleh saya ni x dapat menarik ramai org untuk membacanya....

yer lah... saya ni bukannya berbakat dalam penulisannya tp cuma saya suka berblog ni sbb nak berkongsi cerita anak2 dan kehidupan harian.... serta utk menambah kenalan. nak tulis ttg politik saya x berminat pd pilotik, nak tulis pasal hiburan, saya lg suka membaca kat beutifulnara/ohbulan je... so, tentulah saya hanya bercerita ttg diri, keluarga dan sekitar saya sahaja....

tapi sepanjang saya berbelog ni, inilah pertama kali penulisan saya dikomen oleh org yang tidak saya kenali dan komennya menyedihkan saya... agak beremosilah.... jadi fb saya pun berkata-kata...

semalam saya sedih sket dan terasa cam nak stop jer dr berbelog ni...

adakah saya ni seorg yg terlalu sensitif? saya mungkin x dapat nilaikan diri sendiri tetapi orang2 yang berada di sekeliling saya mampu memberi tahu saya tentang itu. tapi apabila diberitahu ttg itu, adakah saya mampu menerimanya dgn seadanya? aduhai hati, berkata-katalah padaku...