Friday, July 29, 2011

..:: My LittLe PriNcesS @ 23 July 2011; 4.11am ::..

Assalamualaikum....




Alhamdulillah... aku dah selamat melahir my 2nd baby secara normal di Hospital Sungai Buloh, pada 23 July 2011. aku dapat baby girl seberat 3.36kg.... aku pun x sangka berat baby seberat tu. sbb dulu Adam beratnya hanya 2.68kg jer.

Friday, July 22, 2011

..:: My eDd : 22 JuLy 2011 ::..

Assalamualaikum....


Hari ni adik dah cukup 40 minggu... tp adik masih lagi berada di dalam pewot ummi... nape ek lom ada tanda2nya lg..... hhhmmm.... x per lah, asalkan adik sihat di dalam pewot ummi ni pun dah cukup bagus kan.... alhamdulillah.....

Actually, lately ni member2 aku yg aku kenal samada dlm blogger2 ni pun, yg duenya bulan july ni, kebanyakkannya diorg ngam2 ataupun lebih 2/3 dr due date... aku pun cam tu jg kot.... moga2 weekend ni aku selamat bersalin dan weekend depan leh balik kampung plak.... sambut ramadhan kat kampung......

Thursday, July 21, 2011

..:: MeNghITuNG HaRi ::..

Assalamualaikum...

Semalam niat di hati nak tgk kesihatan adik kat dlm pewot ni... nak tau berat dia.. tp semua tu aku terlupa nak tanya dr Zaini.... agaknya sbb dr Zaini nak bg aku MC 3 hari kot... actually cam x nak amik je MC tu sbb nnt akan effect bonus tp bila dipikirkan ttg tuuuuttttt..... trus cam rasa ah.. lantaklah, nak tolak, tolak jer lah..... hiiihihhhiii.... malas dah nak wat keje... nak followup quotation ngan subcon...

Hari ni plak, aku g chekup ngan klinik kerajaan plak... cam biasa jer... b/p aku pun ok jer... last pesanan dr nurse tu, klau 40 minggu +6 hari usia kandungan aku dan aku lom bersalin lg, dia sruh g trus hospital sungai buloh utk rawatan yg seterusnya..... Punyalah saiko nak bersalin dlm 1/2 hari lg ni, lepas settle je check up td, aku g jalan2 sorang2 kat pkns then aku g subang parade.... tp subang parade tu aku x jalan sgt lah sbb aku g cari buah delima (tp x der) dan window shopping dlm pakson... saja tgk2 kot2 ada handbag yg aku berkenan.. tp... x der.... :(

Tergelak juga aku.. bila aku tingat ttg sesuatu... minggu lepas, aku makan kfc minum air gas, ngan harapan cepat sket kot nak bersalin.. hehehhehehe.... then 2 hari lepas aku minum air coke pun ngan harapan yg sama.. tp, aku masih lagi menunggu hari tu.... mlm td aku g makan sany char kor teaw then nampak org jual durian... aku beli juga.. kot lah makan durian hujung ni cepat sket nak bersalin... tp sama juga... sebiji jugalah aku makan malam td.....

Aduyaiiii....... ummi oh ummi.....

Monday, July 18, 2011

..:: AdaM BaLiK KedAh wiTh AuNtiE ::..

Assalamualaikum....

Saja nak citer, kecewanya dlm hati ni pun ada juga... sbb x berpeluang nak ikut aunty balik Kedah last week.. bukannya apa, sbb terlalu ramai yg berkumpul kat rumah mak last week... ada anty, ada mak teh dan ada ucu... tu yg aku kecewa sket tu..... dah last minit baru abahnyer
tny, ummi x nak ikut anty balik ke? nape tak tny awal2..... leh lah aku ikut.... hihihii....

Actually aku pun ada plan jg cam nak amik cuti dah hari ni, then weekend lepas, leh sruh my
hubby hantar i balik berehat2 kat kampung... hehhehehehee... berangan jer lah... sbb terpikir
gak, tak kan aku x nak my hubby temankan aku kat hospital nnt.... shian kat dia plak nnt...... kang aku nangis cam na? (menangis sbb dia x der di sisi semasa aku melahirkan our 2nd baby ni.. )

Malam td Aunty sampai dlm kul 11.45mlm cam tu.... Adam dah tido.... buah tgn yg dikirim dr kampung tentulah buah rambutan dan doriyan.... mak nak kirim petai tp aku x nak sbb aku tak
makan sgt petai ni... nak wat sambal petai, lagilah x... nak2 lately ni, dapur aku tu x berasap langsung.... Lepas je aunty balik, apa lagi, aku buka doriyan dulu lah.. manalah tau kot2 pg
esoknya aku dah nak bersalin (tp x juga, sehat je lg ni).... :D Entah kul brapa aku tido malam td, tetiba aku dikejutkan ngan Adam yg nak susu.... sruh abah tp abah x bgn... aku pun bgnlah...
dah siap buat susu, dia leh celik terbeliak matanya yg x nak sambung tido dah.... leh sembang2
lg ngan aku....... tgk jam baru kul 3.00pg... aduyaiiiiii..... ummi nak keje lah esok abg adam...... dia minta hp akulah.... then sembang2 citer dia kat kampung... ada farhan, danish dan deeni... danish dok kacau dia main puzzle ngan farhanlah..... dia kata buah rambutan umah mak tok lg byk dr umah mak lang lah.... anty bw balik doyan byk biji lah..... macam2 lah...... last2 dlm kol 5 pg dia tertido balik......





Friday, July 15, 2011

..:: 39 WeeKs ::..

Assalamualaikum...

hhhmmm..... semalam, aku g check-up..... hari ni genaplah usia kandunganku 39 minggu.....


Lagi 7 hari... jeng.. jeng... jeng.... cam na lah hari2 yg bakal aku lalui nanti..... alhamdulillah, check up semlm, semuanya OK. Keputusan check hb kat Hospital Klang tu pun dah kuar.... hb aku 11.1.. bp pun OK.... x macam masa adam dulu.. hujung2 cam ni lah bp aku naik.... then nurse dah pesan, klau on due date tu aku lom bersalin lg, maka pagi2 due tu g lah serah diri kat hospital yg aku nak bersalin dulu tu.... Bila semuanya smooth jer ni, ada juga raga bimbangnya..... klau dulu aku pecah ketuban tp x tahulah kali ni cam na plak dugaan drNya....

Pagi td, aku call my hubby... byk kali aku call, tp dia x jawab... dia ni sambung tido balik ke? maklumlah pg ni kan hujan jer..... then cubaan aku dlm kol 10.30pg dia berjaya.. dia jawab tp dia dah masuk keje lah cuma katanya x prasan aku call.... then soalan 1st yg ditny ialah, 'nape? dah nak bersalin ke?' hahahahahhahahaa...... lately ni mmg dia concern gile ngan aku... klau mlm dia balik lambat, dia akan call tny keadaan aku ngan adam kat rumah cam na.... Thanks sayang....


Monday, July 11, 2011

..:: ElOkkaH WaniTa mEngAndUnG maKaN DuRiAN? ::..

Assalamualaikum...

Rentetan dr post aku awal pg td, dgn perasaan yg teruja... masa lunch td, berborak ngan opismate... nnt ptg nak balik nak g rumah anjang, nak makan pulut durian.... sodapnya!!!! tp :( diorg kata x elok makan durian banyak2 masa pregnant ni nnt kulit baby x cantik, banyak naik ruam-ruam..... betul ke? terus mood aku bertukar menjadi sedih... :(

Setahu aku, buah durian ni mmg x elok utk ibu mengandung pd peringkat awal iaitu 3 bulan pertama.. takut baby lom kuat lagi.. durian kan panas.. so, nnt boleh menyebabkan keguguran... tp klau baby dah besar, cam aku sekarang ni, should be no problem... so, masuk opis jer, trus tanya pak cik google.....

Yg aku jumpa kat susuibu.com



mazura
Posted on: 2010/8/11 12:50
Rakan Setia
Joined: 2007/4/17
From: Kuala Lumpur
Posts: 315
Re: elokkah wanita mengandung makan durian?
hai...
sblm tu nak bagitau dulu..saya memang jenis tak makan semua2 jenis buah...apa2 la yang bernama buah..memang tak makan...tak tau la sepisis apa saya ni..dari kecik memang tak makan..sayur suka..buah..no..no..no...
saya just bg pendapat dari kawan2 je ni..ada kawan2 kata tak berapa elok..takut baby panas..sebab ada sedara dia..makan banyak sangat durian..sakit perut..gi sepital..doktor suh bersalin...kena c-zer...tapi saya tak tau la maybe dia ada darah tinggi ke..ada problem lain ker..kat opis dorang citer camtu laaa..saya kan jenis tak makan buah..so dgr je...tak dek nak comment pape...tak dek pengalaman la katakan...
cuma okid jgn la mkn byk sgt...sket2 blh laaa..tkt kat dlm tu panas kang..


fatim83
Posted on: 2010/8/12 11:39
Kenalan Baru
Joined: 2010/6/2
From: Equin Park/Putrajaya (asal Perak)
Posts: 77
Re: elokkah wanita mengandung makan durian?
iye orkid..
ramai yg kata xelok mkn durian time ngandung.blh effect kt bb coz king fruit tu panas.
pngalam sy sndiri, time ngadung tu xtau yg kata xelok mkn durian byk2. sy ni mmg hantu durian, jd pulun pnya pulun makan buah tu.bila tiba waktu malam sy dh pening2 kepala n panas sgt xbleh tido.dan paling risau kt perut sy rs len macam seolah2 bgelora jek dlm perut ni.sy punya la takut n doa byk2 spya xjd apa2 coz dh termakan dhpn kan.tp msh blh thn lg so xde la g hosp. Alhamdulillah..xde ape2 blaku pd sy n bb.
esoknya cite kt mak sy barula mak gitau mmg xblh mkn byk2 if nk rasa2 je xpela kang kempunan plk kan. uuuiiii...kecut perut sy time tu. Alhamdulillah sgt xjd apa2.
so orkid..mkn stakat nk rasa2 bg hilang ngidam tu dhla ye..


damiahana
Posted on: 2010/8/12 16:14
Kenalan Baru
Joined: 2010/6/28
From:
Posts: 30
Re: elokkah wanita mengandung makan durian?
hai...
sy pun suke makan durian..
thn lps mase mule2 preggy, hubby mmg tak kasi mkn durian sbb janin lemah lg....
lg pun jiran sebelah umah penah gugur sbab terlampau byk mkn durian...

mase kandungan 8bln, baru hubby kasi green light..
sy pulun separuh bj ajer...
pas mkn mmg rase puas sgt2, n baby pun bergerak punye la aktif...
mgkin syok same bertambah panas kot...

Kesimpulannya, kalu awal2 pregnant usah la mkn durian, kalu nk makan gak, takat merasa udah la...
kalu baby dah btul2 strong, baru la blh mkn, tp jgn la mkn byk sgt...
org kate, beringat sblm terkena....


emirosli
Posted on: 2010/8/16 14:06
Kenalan Baru
Joined: 2010/8/10
From:
Posts: 1
Re: elokkah wanita mengandung makan durian?
salam,

saya terpanggil untuk respond topik ni.
sbb saya mmg hantu durian.sejak kecik sampai sekarang mmg x penah miss.

ok, saya br lepas pantang 2 hari yg lepas.meaning to say, saya melalui tempoh hamil semasa musim durian.

walla, saya makan dgn begitu banyak,almost everyday, stok durian mesti ada dlm simpanan.

wpun pd awal pregnancy saya amik MGTT (minum air gula) dan disahkan high level of sugar.that is 8.9.

tp,ujian2 darah selepas itu adalah normal (4-5.5).

so, saya makan je la buah favourite tu.nak tggu nxt season setahun lgi.

alhamdulillah, baby sihat.normal birth.baby weight 3.58.

n sekarang dh lepas pantang,sy nk start makan durian balik sebelum season habis.

all the best to you.u shud know your body.
psstt...i m not a strong believer in pantang larang.

So, kesimpulannya (utk menyedapkan hati aku... ) mlm ni g umah anjang, boleh makan durian tp janganlah makan sampai 2/3 biji.. cukuplah sekadar nak hilangkan rasa kempunan nak makan doyan ni... dan nnt lepas bersalin masa pantang kat rumah mak nnt, leh makan lg..... mlm ni makan rambutan banyak2 sbb nnt lepas bersalin, dah x leh makan rambutan.... heheheehehee..............

..:: BaNyaKnYA!!! ::..

Assalamualaikum...

Pepagi td masa buka facebook tu, terkejut aku tengok gambar2 yg ditaggedkan kat aku oleh kak lynn kat kampung sana nu.... taaaarrrrraaaaaaa.......................... :D



Semua ni ialah kiriman dari kampung utk anak2 mak yg ada kat kl ni.... anjang balik kampung weekend lepas... mlm td aku tertunggu-tunggu juga, tp anjang sampai dlm kul 1 pagi... tak kan aku nak g puncak alam tu lewat mlm cam tu.....

So, pagi ni aku dapat dan pastinya anak2 mak yg lain (anty, ucu, angah dan andak) pun dapat jemputan dr anjang utk g rumah dia ptg/mlm ni utk makan pulut durian.... waaaahhhhh.. sodapnya!!!!!!....... x sabar nak balik keje hari ni...

Tp..... aku ada masalah sket... ptg ni sepatutnya Adam sampai dr kg perak ngan mak long dia. so, depand plak pd Adam smpi kul brapa nnt.... Klau lambat sampai... maknanya terlepaslah aku makan pulut doyan..... :(

Saturday, July 09, 2011

..:: 38 WeEks ::..

Assalamualaikum....


Mengikut bacaan aku dlm babycenter ni, berat bayi pada umur 39 minggu lebih kurang 6.8 hingga 7 paun / 3 hingga 3.2 kilogram. Aku pun x tau berat adik sekarang dah brapa... cam tingin nak g jumpa doktor zaini lagilah.. nak scan adik lg. tp x tau bila lah... hari tu cam tingin nak wat 3D scan, tp x tau plak nak g hospital mana..... lgpun, skrg tgh budget sket ni.... nak prepare kos hospital lg.... walaupun bersalin kat kerajaan, rupanya kosnya tetap ada.... bukannya setakat bayar RM1.00 sbg pesakit luar jer... sehari 2mlm lebih kurang RM30.00 tp klau ada masalah, kena stay lama kat hospital tu leh cecah RM100++ lah ditambah plak ngan yuran pendaftaran lg.... nak2 aku ni 1st time nak bersalin kat hospital kerajaan ni.... kena standby dlm RM300.00 jugaklah..... compare ngan swasta paling kurang pun RM1000.00

Friday, July 08, 2011

..:: TaNda-TaNdA naK BerSaLiN ::..

Assalamualaikum...

Itulah yg asyik aku dok pikir2 sekarang... kekadang tu rasa cam 1st time nak bersalin plak. wal hal ni dah yg 2nd time.... hhhmmm.... tp mmg lah 1st time pun, 1st time utk aku bersalin kat hospital kerajaan... dulu masa Adam, aku g hospital SALAM, seksyen 19, shah alam...

Hari ni aku dah cukup2 38 minggu... orang kata dan hasil dr bacaan aku, masa yg sesuai utk bersalin ialah antara 38 - 41 minggu.. tu yg aku asyik dok terpikir2 jer tanda2 nak bersalin ni. nak2 plak, kali ni aku rasa husband aku ni, terlalu prihatin pd kandungan ni. rasanya dulu pun cam ni gak kot, tp mungkin sbb aku dah x ingat citer2 lama tu... lgpun ms sarat ngandungkan Adam, aku ada peneman setia... auntie lah orgnya... dia selalu dtg temankan aku kat rumah. ye lah.. ms tu dia bujang, la ni dia x bujang dah... mana leh selalu dtg temankan aku cam dulu lg dah....

Dulu masa Adam.... alhamdulillah... rasanya x lah teruk sangat ujian drNya... aku terjaga awal pg dlm kul 6.00pg, nak terkencing.... lepas tu masuk bilik, nak sambung tido, aku rasa cam terkencing lg... nak tahan tp x boleh tahan, dia kuar juga.. aku kejutkan husband, bgtau dia... nape ummi x leh nak tahan kencing ni..... then lepas tu, rasa sakit perut cam nak terberak plak... jalanlah aku g tandas lg skali... on the way jalan tu pun, air td kuar byk lg, meleleh-leleh kat celah kangkang ni..... lepas buang air besar, aku tgk cam ada darah... hah!!!!!! apa lagi, aku pun bersiap2 lah g hospital... baru lah tersedar, agaknya yg td byk2 air yg keluar tu ialah air ketuban kot... memang ya dah lah tu..... on the way g hospital, baru terasa kontraction tu.. sampai hospital, dlm kul 7.30am, masuk labour room trus, nurse check kata dah terbuka 8cm.... so, tunggu doktor sampai, dlm kul 8.00, then kul 8.23pg.. alhamdulillah.. aku selamat melahirkan abg Adam....

Bila bersalin di hospital swasta ni, semuanya dilayan... tu yg aku risau ni bila nak g bersalin kat hospital kerajaan ni.. nak prepare minda dan fizikal.. sbb dr bacaan aku, memang jauh berbezalah.... tu yg aku pun sibuk dok cari tanda2 bersalin ni. kang aku g hospital tu, kena hambat balik plak.....

1. Bayi turun ke bawah

Ni tanda yang kebanyakkannya akan alami. Lepas tu, kalau orang-orang tua pulak, mesti akan cakap, perut dah jatuh sebab baby dah turun. Diorang mesti akan cakap dah tak lama dah la tu. Especially kalau nampak dah jatuh sangat. Lepas tu, muka ke, hidung ke, macam dah nampak sembam.

Bila baby dah turun bawah, time tu la biasanya kita akan rasa:

  • sakit kat bahagian kelangkang. Time berjalan ke, duduk ke sebab baby menekan.
  • Time tu asyik nak terkencing je.. hehehehehehe
  • Ada yang cakap akan rasa sakit perut. Saya terasa sakit perut sebab adik ni asyik mengeras je.. hihihihihih
  • kerap buang air besar. Tang ni, macam biasa jela, tiap hari…
  • kerap terkentut. hihihi ni saya ada baca kat satu website tu. Korang ada tak? Saya takdela sangat..
2. Keluar lendir pekat / lendir berdarah

Ni kot yg orang tua-tua dulu cakap kembar darah, kalau kembar darah biasanya lagi sakit daripada kembar air atau pecah ketuban dulu. Tu saya pun tak sure, tapi kalau based on citer2 dr member yg pernah alami kembar darah ni cakap, memang sakit sangat. Bila dah keluar darah tu, kena cepat-cepat pegi klinik sebab baby mungkin lahir 2, 3 jam lepas tu atau pun mungkin untuk beberapa hari.

3. Sakit belakang

Sakit belakang ni dah alami. Especially kalau lama sangat tak bersandar. Sebab sakit belakang ni, sebab baby dah beralih dan menekan tulang belakang kita.

Cara nak kurangkan sakit:

  • buat ala-ala macam merangkak (tapi jangan merangkak ke depan), lepas tu angkat atau tinggikan badan kita ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan. Then ulang..
  • Ada juga yang suggest dengan banyakkan berjalan. Hahahaha ni part paling best kalau berjalan gi shopping then membeli belah. Comfirm tak penatla time tu. Ekekekkekekeke Orang cakap kalau rajin berjalan ni boleh cepatkan bersalin.
  • Tak pun, minta husband kita urutkan belakang badan kita dengan kuat masa berbaring mengiring.
4. Pecah air ketuban

Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Ni la orang tua kata kembar air. dan ni lah apa yg aku alami masa bersalinkan Adam dulu...

Bila Perlu ke Hospital?? Segera ke Hospital untuk kepastian doktor bila:
  • kontraksi 5 minit sekali selama 1 jam. (datang lebih cepat jika anda tinggal jauh. Anda pasti tak mahu bersalin dalam kereta. :-) )
  • keluar air ketuban.
  • pergerakan bayi menjadi kurang kerap.
  • keluar darah dari vagina.
  • apa saja masalah yang dialami.

Thursday, July 07, 2011

..:: KeSiHataN BoNda TerSaYanG ::..

Assalamualaikum...

Semalam aku call mak.... sbb minggu lepas call, mak kata dia demam tp leh bgn lah jalan2 tu, cuma batuk dan selsema jer... ye lah perubahan cuaca dan mungkin sbb penat kat tanah suci hari tu lom habis lg agaknya.... Kesian mak... mlm td kata mak, batuk dah berkurangan, tp masih demam lg. ubat pun dha habis dan kena g amik lg... mlm td, mak kata nak bangun angkat telepon aku tu pun susah sangat sbb kepala mak dok berdenyut2 bila bgn berjalan... dan mak kata nak g mandi pun x larat.... lgpun x de sesapa kat rumah masa aku call tu, mak takut terjatuh dlm tandas / apa2 jer terjadi..... makan pun x lalu... 2/3 suap jer makannya pun... huhuhuuu... shian mak... :(

Terasa cam nak balik kampung tgk mak, tp dgn keadaan aku cam ni, yg tgh menunggu hari ni, mungkin x berpeluang nak balik tgk mak... ada lg dlm 2/3 minggu je lg ni then aku leh balik kampung lama2.... berpantang kat sana.... agaknya, mak rindukan anak2/cucu2 yg kat KL ni utk balik kampung kot... tu yg demamnya lom baik lg tu... hhehehehehee.... akulah tu salah sorang anakanda yg dah lama x balik kampung.....

Kak lynn ada mms kan satu vedio ni.... so touching.... cucu kesayangan mak tok.... harapannya dah besar nnt, Deeni akan menjadi anak yg solehah dan menghormati org tua...

video

Dari jauh ni, aku berdoa agar mak cepat sembuh.. amin...

Tuesday, July 05, 2011

..:: HiLaNg DaH ::..

Assalamualaikum....

Apa yg hilang tu? M o O D !!!!!! Mood utk berblogginglah.. sekarang ni, rasa cam malas jer nak update blog ni tp kekadang tu dlm fikiranni ada macam2 idea nak tulis.... tp bila log in jer.... ianya terbiar begitu sahaja......

InsyaAllah akan ku usahakan utk mencarinya...