Monday, July 11, 2011

..:: ElOkkaH WaniTa mEngAndUnG maKaN DuRiAN? ::..

Assalamualaikum...

Rentetan dr post aku awal pg td, dgn perasaan yg teruja... masa lunch td, berborak ngan opismate... nnt ptg nak balik nak g rumah anjang, nak makan pulut durian.... sodapnya!!!! tp :( diorg kata x elok makan durian banyak2 masa pregnant ni nnt kulit baby x cantik, banyak naik ruam-ruam..... betul ke? terus mood aku bertukar menjadi sedih... :(

Setahu aku, buah durian ni mmg x elok utk ibu mengandung pd peringkat awal iaitu 3 bulan pertama.. takut baby lom kuat lagi.. durian kan panas.. so, nnt boleh menyebabkan keguguran... tp klau baby dah besar, cam aku sekarang ni, should be no problem... so, masuk opis jer, trus tanya pak cik google.....

Yg aku jumpa kat susuibu.com



mazura
Posted on: 2010/8/11 12:50
Rakan Setia
Joined: 2007/4/17
From: Kuala Lumpur
Posts: 315
Re: elokkah wanita mengandung makan durian?
hai...
sblm tu nak bagitau dulu..saya memang jenis tak makan semua2 jenis buah...apa2 la yang bernama buah..memang tak makan...tak tau la sepisis apa saya ni..dari kecik memang tak makan..sayur suka..buah..no..no..no...
saya just bg pendapat dari kawan2 je ni..ada kawan2 kata tak berapa elok..takut baby panas..sebab ada sedara dia..makan banyak sangat durian..sakit perut..gi sepital..doktor suh bersalin...kena c-zer...tapi saya tak tau la maybe dia ada darah tinggi ke..ada problem lain ker..kat opis dorang citer camtu laaa..saya kan jenis tak makan buah..so dgr je...tak dek nak comment pape...tak dek pengalaman la katakan...
cuma okid jgn la mkn byk sgt...sket2 blh laaa..tkt kat dlm tu panas kang..


fatim83
Posted on: 2010/8/12 11:39
Kenalan Baru
Joined: 2010/6/2
From: Equin Park/Putrajaya (asal Perak)
Posts: 77
Re: elokkah wanita mengandung makan durian?
iye orkid..
ramai yg kata xelok mkn durian time ngandung.blh effect kt bb coz king fruit tu panas.
pngalam sy sndiri, time ngadung tu xtau yg kata xelok mkn durian byk2. sy ni mmg hantu durian, jd pulun pnya pulun makan buah tu.bila tiba waktu malam sy dh pening2 kepala n panas sgt xbleh tido.dan paling risau kt perut sy rs len macam seolah2 bgelora jek dlm perut ni.sy punya la takut n doa byk2 spya xjd apa2 coz dh termakan dhpn kan.tp msh blh thn lg so xde la g hosp. Alhamdulillah..xde ape2 blaku pd sy n bb.
esoknya cite kt mak sy barula mak gitau mmg xblh mkn byk2 if nk rasa2 je xpela kang kempunan plk kan. uuuiiii...kecut perut sy time tu. Alhamdulillah sgt xjd apa2.
so orkid..mkn stakat nk rasa2 bg hilang ngidam tu dhla ye..


damiahana
Posted on: 2010/8/12 16:14
Kenalan Baru
Joined: 2010/6/28
From:
Posts: 30
Re: elokkah wanita mengandung makan durian?
hai...
sy pun suke makan durian..
thn lps mase mule2 preggy, hubby mmg tak kasi mkn durian sbb janin lemah lg....
lg pun jiran sebelah umah penah gugur sbab terlampau byk mkn durian...

mase kandungan 8bln, baru hubby kasi green light..
sy pulun separuh bj ajer...
pas mkn mmg rase puas sgt2, n baby pun bergerak punye la aktif...
mgkin syok same bertambah panas kot...

Kesimpulannya, kalu awal2 pregnant usah la mkn durian, kalu nk makan gak, takat merasa udah la...
kalu baby dah btul2 strong, baru la blh mkn, tp jgn la mkn byk sgt...
org kate, beringat sblm terkena....


emirosli
Posted on: 2010/8/16 14:06
Kenalan Baru
Joined: 2010/8/10
From:
Posts: 1
Re: elokkah wanita mengandung makan durian?
salam,

saya terpanggil untuk respond topik ni.
sbb saya mmg hantu durian.sejak kecik sampai sekarang mmg x penah miss.

ok, saya br lepas pantang 2 hari yg lepas.meaning to say, saya melalui tempoh hamil semasa musim durian.

walla, saya makan dgn begitu banyak,almost everyday, stok durian mesti ada dlm simpanan.

wpun pd awal pregnancy saya amik MGTT (minum air gula) dan disahkan high level of sugar.that is 8.9.

tp,ujian2 darah selepas itu adalah normal (4-5.5).

so, saya makan je la buah favourite tu.nak tggu nxt season setahun lgi.

alhamdulillah, baby sihat.normal birth.baby weight 3.58.

n sekarang dh lepas pantang,sy nk start makan durian balik sebelum season habis.

all the best to you.u shud know your body.
psstt...i m not a strong believer in pantang larang.

So, kesimpulannya (utk menyedapkan hati aku... ) mlm ni g umah anjang, boleh makan durian tp janganlah makan sampai 2/3 biji.. cukuplah sekadar nak hilangkan rasa kempunan nak makan doyan ni... dan nnt lepas bersalin masa pantang kat rumah mak nnt, leh makan lg..... mlm ni makan rambutan banyak2 sbb nnt lepas bersalin, dah x leh makan rambutan.... heheheehehee..............

2 comments:

  1. jamah ar skit dari x makan langsung ;p

    ReplyDelete
  2. dah jamah dah Lia.... ehehehehhehehe.... sodap!!!

    ReplyDelete