Saturday, December 31, 2011

Friday, December 30, 2011

..:: AbG ADaM ::..

anak bujang ummi ni cukup suka pada ultraman... ianya normal bg kanak-kanak yg seusia dgn dia... x boleh lari dr pengaruh kartun ni.... ben10 lah... ultraman lah.... boboboy lah dan macam2 lagi kat tv tu....

ni gambar utk dia daftar tadika next week.... rambut pacak ultraman tu.... ehehehhehehee...

Saturday, December 24, 2011

..:: BaJu BaRU AdEENa ::..

sebagai seorang ibu, kita akan pikir 2/3 kali utk belikan baju utk diri sendiri tp klau untuk anak-anak, cepat jer membelinya.... baju abg Adam sahaja dah penuh almari. inikan pula anak dara saya yg sorang ni. dah makin besar ni, memang lg sakanlah agaknya umminyer menyopping baju Adeena.... tp hakikatnya, saya x pandai shopping baju anak-anak... Adam dulu, balik2 baju cartoon PooH jer yg saya belikan... kata org, x der taste lah ummi ni..... klau tgk anak2 saya berbaju cantik dan branded tu, itu maknyanya aunty diorg yg belikan... betul... almost 99% baju2 yg cantik dan branded tu aunty diorg yg belikan. tu lah... rezki anak-anak. ummi ngan abah x pandai nak belikan baju2 yg cantik, ada aunty yg belikan... alhamdulillah...

terima kasih aunty.... sbb menjadi tempat anak-anak cik yon bermanja dan berkasih sayang dari aunty bujang sampailah dah kawen ni....... *_* terima kasih juga buat uncle.

ni baju yg saya sukaaaa sangat.... dan ni taste aunty... hehehehheheee....










Wednesday, December 21, 2011

..:: MyBuNgaSeRoJA ::..


"Mari menyusun seroja....
Bunga seroja aaaaaa..... "

tetiba teringat kat Mawi.. apalah citer dia ek. dah nak jadi bapa org dah kan... dulu dia lah Raja SMS... memang ramai giler peminat dia.... bila dia putus pertunangan ngan Ina dan kawen ngan Eikin, popularity terus jatuh dan pudar dan banyak jugalah gosip2 dia yg keluar.... tp saya bukannya nak citer tentang Mawi... saya nak citer tentang MybungaSeroja a.k.a rumahku syurgaku yg terletak di Apartment Seroja.... heheheeeehehe.....

tarraaaa..... ada set sofa baru *_*. sila abaikan baju2 yg belum terlipat tu ek.... sofa ni saya beli dari bestfriend saya a.k.a aunty Nang Jamilah.... heheheeehehee... 2nd hand..... walaupun 2nd hand tapi dia guna pun lom lg sampai satu tahun. cantik tak? matching tak ngan warna dinding, tirai dan sebagainya? any comment?

susah juga saya nak dapat kelulusan pinjaman pihak bank untuk beli set sofa ni.. jenuh memujuk.. bukannya dia x nak luluskan sbb saya ni x cukup syarat tp alasannya... besar sangatlah nnt ruang jadi sempit. x matching ngan warna cat dinding lah... dan banyak lagi lah... tp nasib baiklah, pujuk punya pujuk.... dia luluskan.... bank mana? my husband lah..... hihihihi...





Tuesday, December 20, 2011

..:: PusAT SainS NeGARa ::..

kehadiran tetamu di rumah kita, merupakan suatu nikmat yg Allah berikan pd kita supaya ianya dapat memperbaiki hubungan sesama kita. sebab itu ustaz (masa zaman sekolah dulu) ada mengajar kita tentang adap-adap dengan tetamu... weekend yang lepas, rumah saya sekali lagi menerima tetamu jauh dari utara tanah air.... family sayalah.... kakak sayalah... a.k.a Mak Teh @ Pn Nang Zuriyana sekeluarga... datang ke sini atas urusan suaminya di Putrajaya.


Mak teh ni boleh dikatakan setiap tahun akan datang Shah Alam. kali ni dia request nak g Pusat Sains Negara.... saya ni bila dengar jer PSN ni, tersenyum sorang diri.... sbb ada peristiwa yg x dapat saya lupakan....

inilah yg terjadi tahun lepas.... ni baru kat luar PSN, bukannya masuk dalam lagi... si bujang ummi ni dah takut giler...... bila dah ada geng ni si Farhan dan kakak Faiqah ni ingatkan anak ummi ni dah x takut dengan dinasour.. rupanya ummi tersalah.... jom kita layaaannnn....

suasana di ruang tengah-tengah PSN ni...

Adeena ngan Optimus Prime

Mak Teh sekeluarga (tp kurang lg 3 org anak2 dia yg dah kemana-mana ntah)

haaa.... ni lah yg terjadi pd abg Adam.... meh kita closed up kat muka dia plak....

tido ke apa ni abg Adam ni... Adeena relax jer tgk transformer besar dan dinasour besar tp abg Adam.... pejam mata + peluk abah kuat2.... katanya tempat ni x syokkkk... wal hal dia lah yg bersemangat nak mai tgk dinasour....

dan akhirnya... ni jer lah yg mampu Adam buat.... main kat tempat khas utk kanak2 6 tahun ke bawah, tempat yg penuh dengan ilmu sains tentang planet2, tentang cermin dan lain2 lagilah... memang berbaloi dan bermanfaat bila kita bawa anak2 yg dah bersekolah datang kat sini. banyak betul ilmu sains kat sini. saya sendiri pun hampir2 terlupa dengan konsep2 sains dah hampir 10 tahun lepas belajar.....

cute kan....

nasib baik Adeena tido jer sepanjang kat PSN ni dan dia x buat hal bila dok dalam stoller.. bak kata mak tok kedah, 'bawa Adeena jalan lagi baik dr bawa abg Adam jalan'
hehehehehhehe *_*



..:: WaTErMaRk ::..



sukanya saya..... yeehaaaa.... saya dah dapat watermark dari cik Jiya... korang penah guna tak watermark ni? actually ni macam suka2 jer... heheheheheee.... tp berbayar jugalah...

terima kasih buat cik Jiya....

saya memang suka bab2 graphic design ni tp sayangnya x berkesempatan nak belajarnya... dulu masa kat university x terpikir pun tentang course ni.. klau leh belajar ni best ni.... klau ada bakat buat blog designer ker.... hhhmmmm.... bestnya....

so, sesiapa yang teringin nak buat watermark ni, leh lah tgk2 kat blog cik Jiya ni... selain dr watermark ni, korang boleh tempah kad bisness, sticker, barge dan sebagainya (leh discuss ngan tuan empunya diri ek) *_*

semoga berjaya dlm bisness cik Jiya!!!!

..:: TiMeLiNE @ FB ::..

korang ada facebook? tentunya ada kan? korang tahu tentang "timeline on facebook"?

ceritanya, tadi saya dok kodek2 kat fb ni... tetiba bila klik kat profile sorang member ni, wahhhh... cantiknya profile dia.. sbb dia guna 'timeline'. so saya pun try kodek2 lagi..... dan akhirnya....


cantik tak? saya terperasanlah macam cantik arr profile view macam ni... saya suka... korang suka tak? *_*

Monday, December 19, 2011

..:: S::E::D::i::H ::..


Entahlah... isnin yg menyedihkan....



sebab.....
ditinggalkan oleh kawan-kawan opis masa g Giant td....
:(
sedih sangat.....
sebab masa balik tu,
nak start hujan... depa tergesa2 balik
sampai terlupa pd saya yg masuk dalam supermarket giant
utk beli teh dan susu...
huhuhuhuhuhuhuhuhuuu

berjalanlah saya sorang2 ketika hujan dah start turun... lg
sket nak sampai opis, hujan lebat....
huhuuuuuuu...
terlintas di fikiran....
naperlah x der sorang pun yg teringat kat saya..
naper x der yg call bgtau saya kata hari dah nak hujan...

sedih ooooo....
terasa diri ini x diingati...

lepas ni korang nak g makan,
saya x nak bawa keta dah...
nak tumpang jer...
malas dah....
klau x cukup keta, jalan kaki jer lah ramai2 g giant tu.

Thursday, December 15, 2011

..:: saMa TaK? ::..

sama tak muka baby ni ngan Adeena Najihah?

Tuesday, December 13, 2011

..:: IkEa anD tHe CuRVe ::..

ni cerita dihujung minggu saya yg baru lepas.... hari ahad tu saya rasa best sangat.... puas hati
rasanya... kuar jalan-jalan bersama aunty, anjang, pak njang, syafikah, adam dan adeena... plan asalnya kitorg nak ikut anjang dan pak njang g sarapan kat sri gombak. bunyinya macam best
jer kan... sarapan jauh giler tu kott.... tp apa yg dirancang x menjadi, x jadi nak sarapan kat sri
gombak so kitorg pun buat plan sendiri.....

on the way dari puncak alam tu, anjang tanya adam nak g mana hari ni, jawapan dr abg adam = IKEA.... huhuhuhuuhuuuuu.... mmg peminat setia IKEA lah anak ummi ni. tp kitorg g sarapan
kat seksyen 7, shah alam jer. restoran masakan kelantan. apa ntah nama dia, lupa plak... sebelah kedah baju Lynas seksyen 7 tu.... makanannya sedap2 lah... laksam sedap, nasi dagang sedap
.... semualah sedap..... kat situ jugalah kitorg ajak syafikah a.k.a si tauke kotak klasik joint skali... dan bergerak ramai2 ke IKEA.... yer lah itu jer yg disebutnya..... nak g IKEA, nak g IKEA.....



ni jer lah sebabnya kenapa anak ummi ni suka sangat nak g ikea ni... dia suka sebab kat ikea ni banyak mainan... dan kali ni abg adam beli carpet.... carpet yg ada road map tu....


selepas berjalan2 dalam Ikea, kitorg pergi the curve plak... selalu datang Ikea tp jarang pergi the curve. tp hari ahad lepas, kitorg berjalan sakan.... tambahan plak si adeena tu diam ajer, x buat perangai pun. bagus betul si comel ummi tu.. asalkan didukong, baik jer lah orgnya... bayangkan dari mula masuk Ikea tu sampai keluar sambung g the curve plak, dia x merengek minta susu pun atau nangis sbb x selesa ke apa ke, x pun.... agaknya dlm air-cond sama..... dia relax jer lah....

jalan-jalan kat the curve pun best.... teruja saya pd kedai baju Dynas. masuk tgk harga baju-bajunya semuanya 'M'. x mampu saya, hanya mampu menjamu mata sahaja..... mana yg saya pegang, semuanya 3 digit wwwoooooo....


jalan-jalan kat area kedai2 baby tu mmg best menjamu mata... tp yang bestnya anak bujang ummi ni... naik traktor, bawa kete lumba dan lain-lain.. main jer keje dia...



1st time ni adam main kete yg cam ni... sebelom ni ada dia minta tp kitorg x bagi tp ahad lepas, aunty dia blanja.... ehheehhehee.. thanks aunty... dah banyak $$ berhabis utk si bujang saya ni. terima kasih .. :)

lastly kitorang lunch kat little penang..... terima kasih anjang for breakfast and lunch.... :)




Saturday, December 10, 2011

..:: BerSaBaRLah UmmIE ::.

perkara semlm masih lagi terbayang-bayang dlm kotak pikiran ni. entahlah.. susah untuk dilupakan.... oleh itu, saya mencari penawarnya..... tanya pak cik google lah... saya terjumpa ni... dr blog ummu Insyirah....

Apa Yang Perlu Dijangka Apabila Hantar Anak Ke Taska

Dicedok dari : http://mysuperkids.net

Bila hantar anak ke taska ni, saya dengar banyak complaint dari ibu-ibu lain (bukan taska anak saya ni, tapi taska secara amnya). Tapi, bagi saya benda itu semua expected lah. Mungkin ada ibu yang terlalu high expectation. Fahamilah kan, sedangkan ibu sendiri pun jaga kadang-kadang ada terlalai terleka, inikan pula di bawah jagaan orang lain yang kena jugak jaga lagi 3-4 orang budak lain. Cuma, janganlah sampai kes serius yang boleh menggugat keselamatan anak kita.. itu memang tak boleh kompromi lagi. Kalau kes2 kecil, mungkin kita boleh pejam mata, atau maafkan mereka dengan hati terbuka.

Tertukar baju anak
Anak-anak saya selalu bawa balik baju orang lain, spender orang lain pun ada kadang-kadang. Apa yang saya buat adalah basuh baju itu, lipat elok-elok dan pulangkan kepada taska. Mungkin pihak sebelah sana (ibu kepada anak yang tertukar tadi tu) tak buat benda yang sama (tak pulangkan). Mungkin dia lupa atau mungkin dia tak sedar pun ada baju yang tertukar. Kalau saya halalkan ajelah. Baju je pun, kalau emas seketul mahu jugak saya bising, HeHe.

Langkah mengatasi : Pegi taska bawak baju murah-murah, baju biasa-biasa sudah. Biorlah orang nak ngate “Murahnya baju anak-anak dia..”, ada aku kesah?


Mungkin saya boleh gunakan apa yg dicadangkan oleh dia....

..:: SesUaTu Yg UmmIe x PerASaN ::..

rupa-rupanya abg Adam dah pandai mewarna.....




yg aeroplane ni siap dia lukis lg imiginasi dia.... ada matahari, ada pokok, ada pelangi, ada org, ada kipas aeroplane tu, ada laut, ada tanah dan lain2 lagi dia citer....

..:: AdeeNa NajiHaH ::..

jom layan gambar2 Adeena ni....







SELAMAT BERHUJUNG MINGGU!!!!!

..:: TeRsaLaH eRTiE ::..

apabila saya blog walking pd mana2 blog yang saya x kenal, dan tgk kat blog diorg byk follower dan dapat banyak komen utk setiap post, saya begitu teruja... bestnya.... terasa cam hidup jer blog tu. sbb terdapat komunikasi diantara penulis blog dan pembaca blog. dan bila saya lihat pd blog saya sendiri ni, terasa cam saya yang tulis dan sya jugalah yg membacanya... mungkin bahan yg ditulis oleh saya ni x dapat menarik ramai org untuk membacanya....

yer lah... saya ni bukannya berbakat dalam penulisannya tp cuma saya suka berblog ni sbb nak berkongsi cerita anak2 dan kehidupan harian.... serta utk menambah kenalan. nak tulis ttg politik saya x berminat pd pilotik, nak tulis pasal hiburan, saya lg suka membaca kat beutifulnara/ohbulan je... so, tentulah saya hanya bercerita ttg diri, keluarga dan sekitar saya sahaja....

tapi sepanjang saya berbelog ni, inilah pertama kali penulisan saya dikomen oleh org yang tidak saya kenali dan komennya menyedihkan saya... agak beremosilah.... jadi fb saya pun berkata-kata...

semalam saya sedih sket dan terasa cam nak stop jer dr berbelog ni...

adakah saya ni seorg yg terlalu sensitif? saya mungkin x dapat nilaikan diri sendiri tetapi orang2 yang berada di sekeliling saya mampu memberi tahu saya tentang itu. tapi apabila diberitahu ttg itu, adakah saya mampu menerimanya dgn seadanya? aduhai hati, berkata-katalah padaku...

Wednesday, November 30, 2011

..:: TeNTaNg DHia ::..

Dari cerita tentang Soffiya beralih pula kepada Dhia... semalam baru aku berpeluang utk tgk citer ni. dulu ada sekali masa episod pertama kot... masa ayah Dhia x bagi Raffi berkawan ngan Dhia sbb Raffi tu lelaki... then si Raffi ni (kanak2 yg chomel) telah mengenakan baju perempuan+bertudung lg pegi ke rumah Dhia utk berkawan dgn Dhia... so cute part ni.... lepas tgk mlm tu, saya dah x follow citernya dah.....

tp semlm berpeluang plak tgk citernya.. rasa cam best jer... hari ni saya tercari2 sinopsis TENTANG DHIA.... dan terjumpa yg ni....


Sinopsis cerita Tentang Dhia:

Bermula kisah sedih cinta tiga segi antara Dhia lakonan Nora Danish dan dua orang lelaki yang sangat dicintainya, Raffi (lakonan Irfan Roslan) dan Azmi (lakonan Ako Mustapha). Dhia dicemburui oleh Melly (Izreen Azminda) kerana Dhia menjadi rebutan dua lelaki tersebut.

Dhia seorang gadis kampung yang disukai ramai kerana perwatakan yang ayu, lembut dan cantik. Dhia sudah lama jatuh hati kepada Azmi lakonan Ako seorang anak kepada Imam di kampung dan bekerja sebagai kerani biasa saja. Manakala Raffi seorang pemuda yang berasal dari keluarga kaya dan berkelulusan dari luar negara menjadi teman rapat Dhia.

Dhia bakal melangsungkan pertunangan dengan Azmi, Raffi sedih , namun tetap redha dengan keputusan Dhia walaupun dia masih mencintai Dhia.

Kisah sedih Dhia bermula apabila Melly cuba memerangkap Raffi dengan memaksa Raffi menidurinya dalam keadaan mabuk. Melly mengandung tapi Raffi tidak mahu bertanggugjawab. Melly cuba pulak memerangkap Azmi dan akhirnya mereka ditangkap khalwat.


Dhia terkejut dan kecewa amat sangat apabila mengetahui tentang hal itu, lebih lebih lagi majlis pertunangan sudah hampir. Dhia yang jujur dan baik hati sanggup memaafkan Azmi dan mereka bertunang juga akhirnya. Melly tak mengaku kalah dia menyerang Azmi semasa majlis pertunangan dan mahu Azmi bertanggungjawab. Melly berjaya disatukan dengan Azmi tanpa kerelaan Dhia.

Dalam keadaan masih sedih mengenangkan nasibnya ,Dhia didatangi pula Zikir (lakonan Ady Putra) dalam hidupnya. Zikir seorang arkitek dari Kuala Lumpur.

Perkenalan Zikir dengan Dhia bermula apabila Zikir berkunjung ke kampung Dhia kerana Zikir menziarahi pengebumian kawan baiknya. Di situlah Zikir jatuh cinta pandang pertama dengan Dhia. Zikir sebenarnya digilai oleh Rose (lakonan Tasha Shila).

Selepas Dhia kehilangan Azmi dapatkah Zikir merebut hati dan cinta Dhia, adakah cinta Dhia dan Zikir akan terhalang lagi dengan kehadiran Rose pulak? Ok sama sama nantikan drama Akasia Tentang Dhia , 26 episod di TV3 jam 7 malam.

sumber : nurizspace
Salam Maal Hijrah buat semua... walaupun terlambat wish, saya tetap nak wish.... tiap2 tahun kita menyambut Maal Hijrah, sama seperti kita menyambut kedatangan tahun baru... Maal Hijrah atau Awal Muharran merupakan suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana menandakan peristiwa penting yang berlaku dalam sejarah Islam. Apakah peristiwa tersebut?

"Satu Muharram detik permulaan,
Perkiraan Tahun Islam Hijrah,
Perpindahan Nabi dan Umat Islam,
Dari Kota Makkah ke Kota Madinah."

Bila dengar jer lirik lagu nasyid yg ni, terus teringat dah peristiwa penting dlm sejarah Islam. Peristiwa bersejarah itu diambil sebagai permulaan kiraan bagi kalendar Hijrah.

"Atas keyakinan dan Iman yg teguh,
Kaum Muhajirin dan Ansar bersatu,
Rela berkorban harta dan nyawa,
Demi menegakkan Islam Tercinta.

Hijrah Itu PENGORBANAN,
Hijrah Itu PERJUANGAN,
Hijarah Itu PERSAUDARAAN,
Hijrah membentuk PERPADUAN,

Oleh itu mari semua,
Kita sambut Maal Hijrah,
Tingkatkan semangat tegakkan syiar Islam,
Untuk sepanjang zaman."

Korang nyanyi dengan penuh semangat tak? Itu yg penting tp janganlah semangat utk berhijrah / berkorban itu hanya utk satu hari ni jer... tiap2 hari kita perlu bersemangat utk berhijrah dr yg baik kpd yg lebih baik....


Salam Maal Hijrah!!!!!


Thursday, November 24, 2011

..:: PeriHaL TasKa ::..

dah hampir nak masuk 3 bulan dah Adeena dibesarkan di taska. Bersama-sama ngan abg Adam... Banyak perkara yg berlaku lately ni.... beginilah agaknya nasib ibubapa yg menghantar anak2 kecil ke taska.

setiap hari saya bekalkan EBM saya ke nursery... sebelum ini saya bekalkan dalam 3 botol 5oz setiap hari. dan botol susu yg Adeena guna di taska juga bersaiz 5oz. apa yg berlaku yg menyedihkan saya ialah, bila petang masa ambil Adeena, saya tgk habis kosong 3 botol tu.. waahhhh... bagusnya anak ummi ni (dlm kepala lah) tp rupanya terdapat lg 3/4oz lebihan susu Adeena di dalam botol susu yg Adeena guna utk menyusu di taska.... lebihan tu dah x leh simpan sbb diorg dah panaskan utk Adeena minum td. situasi ini berlaku banyak kali... ruginya susu ummi dik..... akhirnya aku membuat keputusan utk beli botol storage MIL yg 2oz tu... skrg aku bekalkan 5 btl yg 2oz tu.... tiap2 hari masa ambil Adeena, susu pun habis.. macam ngam2 jer.. cikgu taska pun x pernah call kata susu x cukup....

itu bab susu.... baru2 ni plak 2 kali baju Adeena tertukar kat taska. tak kan saya nak tulis nama kat baju dia kot. kat beg saya dah tulis namanya.... ianya berlaku pd rabu minggu lepas masa ambil Adeena,macam bukan baju anak kita plak... baju yg anak org lain, tp rupanya baju tu aunty yg belikan.... it's ok.... then tetiba saya terperasan pd pampers yg Adeena pakai. tu bukan pampers Adeena... tgk2 lg, tu bukan sarung kaki Adeena... bila tanya ngan aunty, baju yg Adeena pakai ptg tu pun bukan baju Adeena yg saya bagi awal pagi td. maknanya.... diorg tertukar satu set persalinan Adeena.... aduuyaaaiiii.... mmg dia dah pakaikan baju Adeena pd anak org lain dah ni.... dan sampai hari ni, baju Adeena yg tertukar ni ngan stokin (bumble bee tu stokin kesukaan saya....) belum dapat balik lagi.... jumaat lepas juga, pun diorg tersalah letak baju Adeena lg... baju anak org lain juga dimasukkan dlm beg Adeena.... memang macam nilah agaknya nasib klau anak2 kita dihantar ke taska ek....

lg satu bab payment... yuran bulanan lah.... dah lah abahnyer x dapat nak bantu saya utk ambil anak2 diwaktu ptg sbb abah hanya menaiki motosikal jer.. maknanya, klau abah tolong pun, dia hanya mampu ambil Adam sorang jer.. Adeena terpaksalah tunggu saya balik.... OT sejam rm5... tp klau dah dua2 org = rm10/jam. opis saya habis keje kul 6... paling awal sampai taska kul 7mlm. lebih kurang saya kena bayar OT rm10 tiap2 hari.... tu belum lg klau saya tgh keje byk.. kul 7/8 baru kuar dr opis... haaa..... rm40/day pun penah tau.... so, monthly yg kena saya bayar = rm785.00 utk dua org... byk kan? macam bleh gajikan seorg maid plak....

saya ni bukannya berkemampuan sangat.... dapat gaji, habis bayar hutang dan belanja rumah... tu yg nampak sgt saya ni berkira2 ttg ni kan.... org kata duit adalah segala-galanya... YA, bagi saya... tp duit juga bukan penentu kebahagiaan..... duit x banyak pun, masih lg mampu hidup dgn cara sederhana.....



Wednesday, November 23, 2011

..:: SuRveY tadiKA utK AdAm ::..



untuk pendaftaran sahaja.... yg nak kena saya laburkan pada hujung December ini....

kalau saya memilih LITTLE CALIPH @ RM1.510.00

kalau saya memilih AD-DARIS @ RM1.562.50

kalau saya memilih SMART SOLEH @ RM1.433.00

kalau saya memilih PASTI @ RM870.80

baru saya tahu betapa pentingnya simpanan utk hari depan.... ahahhahahaa.... banyak giler tu.. x pernah terpikir cam tu jumlahnya.... maklumlah... ni tahun pertama nak hantar anak g sekolah...

so, agak2nya... yg manalah pilihan saya.... yang mana menepati kemampuan kewangan saya... agak memeningkan bila nak pilih tadika yg terbaik utk si anak ni... bila kata yg terbaik, tentulah dlm kepala ni kata "MAHAL". tp harus diingat... yang mahal itu tidak semestinya yang terbaik dan yang murah itu tak semestinya tiada kualiti... saya berdoa supaya Allah murahkan rezeki utk saya supaya dapat menghantar anak ke tadika yg terbaik....

Tuesday, November 22, 2011

..:: 2nd MarteRniTy & ChiRdrEn ExPo @ MiD VaLLeY ::..


yg expo awal tahun hari tu, aku x dapat pegi sbb bz ngan keje... lgpun masa tu x terpikir pun nak amik cuti dan g sendiri. so bila dah ada ni, walaupun belom gaji lagi... aku bertekat utk nak pegi expo ni, sbb nak merasainya sendiri. ye lah.. bila dgr org ni pegi beli itu dan ini, kita pun teringin juga kan... katanya memang murah dan berbaloi-baloi.....





betul ke apa yg dikatakan oleh diorg tu? so, aku bertekad utk ambil cuti 1/2 day ptg jumaat @ 18/11 tanpa pengetahuan si suami. bukan apa, klau aku bgtau dia, mesti dia x bagi punyalah... sbb dia takut aku terlebih shopping.... tp jauh disudut hati ni, takut juga g sana tanpa izin suami. jadi aku pun bgtaulah dia.... surprised aku bila jawapannya "jomlah kita g sama-sama sabtu pg. kita g awal2 pagilah, x sesak sgt, jln pun x jammed" wow!!!! ye ke..... so, aku pun cancelkan cuti yg aku dah amik tu.....

dipagi sabtu, bila aku ajak dia, "abah kena masuk office jap lah pagi ni" aduyaiiiiiii..... geramnyaaa... aku dah agak dah..... tp nasib baik dia tunaikan juga janji dia walaupun kitorg gerak dr rumah g mid valley tu dlm kul 10.30pg...



Bila sampai jer Mid, kitorg tercari-cari kat ner expo dia... ye lah dua2 org x pernah sampai. tp on the way naik floor atas skali tu, Adam dah bgtau dia nak g kat tempat dinasourlah, nak g kedai yg ada keta byk tu lah.... toy city tu..... masuk jer hall tu, waahhhhh.... ramainya org. trus en suami tanya ummi nak g both yg mana? maknanya x der chancelah nak jln2 menjamu mata.... mmg org ramai giler.. nak jalan pun stroler langgar strolerlah... maklumlah, ramai yg dtg bawa anak2.... memang meriah.... Chinese memang banyak arrr.. diorg kan suka klau expo cam ni sbb % discountnya not badlah... pampers mamypoko yg rm34.90 tu diorg mark down jadi rm25.00. ramai yg beli mamypoko tu aku tgk.

both yg pertama aku pergi ialah susuibu.com..... sbb memang itu salah satu tujuan aku nak g expo tu pun. aku tertarik utk dapatkan khidmat nasihat PERCUMA drp perunding laktasi kat susuibu.com tu..... alhadulillah, dapat juga aku berbual ngan perunding diorg. aku lupa plak nak tanya namanya..... aku mencari semangat utk meneruskan perjuanganku utk fully breasfeed Adeena. apa yg aku dapat.....

1. aku mesti pam on time/ikut schedule... klau b4 ni aku buat 3 kali sehari kat office, so aku kena maintain macam ni... jangan nak tunggu 'B' aku sakit dulu baru nak g pam.. NO.. NO.. NO..

2. selalu aku pam dlm 5 minit, aku dapat 5oz bg dua2 belah 'B'... so, "alhamdulillah.. banyak tu" dia kata.... sesetangah org nak dapatkan 3oz pun lama menunggu.... so, keep it up.... jgn skip schedule pam.... cuba utk biasakan dpt 3 kali/day supaya otak kita set macam tu....

3. jgn selalu pandang pd dirog yg dpt pam 7/8oz per sesi but pandang juga pd yg hanya mampu pam 3oz/sesi supaya kita lebih bersemangat utk menambahkan produktiviti dan x down bila tgk org lain yg berjaya pam smpi 8oz tu..... bersyukurlah pd kemampuan diri....

4. klau nak ambil suplement, jgn setkan hanya utk banyakkan susu tp ambillah supplement tu untuk kesihatan diri sendiri supaya lebih bertenaga dan dapat menyusukan baby dengan sempurna.

memang kire puas hati jugalah aku berborak ngan dia.. menaikkan semangat aku... hasilnya semlm aku dapat 16oz utk 3 kali sesi pumping kat office...

lepaas tu, kitorg kuar... x jalan2 pun kat dalam hall 3 tu. then aku beratur utk pendaftaran... dapatlah beg free.... en suami dah nak ajak balik tp aku cakap aku nak g lagi satu both iaitu mumdream......


dan hasilnya

sehelai baju breasfeeding utk ummi.... ummi x sempat nak tgk2 brg2 lain... adeena dah terlentok tidur dlm dokongan en suami.. jadinya... ummi terpaksalah cepat2 kuar dari lautan manusia tu....

kesimpulannya...... aku rasa x berbaloi aku g expo tu ngan en suami. sungguh x berpuas hati... aku nak tgk2 juga brg2 lain cam cloth diapers ker, both mother care ker, baju breasfeeding kat both2 lain ker.... tp semua tu x berkesampaian...... ngan bawa anak2 ni lagi.... kesian juga ummi kat dirog.... tahun depan kalau ada lagi, ummi nak amik cuti satu hari lah nak g jalan2 sorang2 kat expo ni!!!!!!

..:: BeSdAY CeLeBRaTioN ::..

waaaaahhhhhh... tajuknya cam best jer kan. besday celebration. ehehehehhhehee.... ye lah dah 5 tahun hidup sebumbung, manalah tau kan kot tahun ni dia buat kejutan / lebih romantik. hihihihiiiii... memang pon...
inilah hadiahnya.... (",) bestkan... salah satu benda yg aku nak sangat. tp ianya hanyalah mimpi... heheheheehe.. sorry.... dlm mimpi jer lah i dapat camera ni. hihihihihihii...

jalan cerita yg sebenarnya cam ni... 21/11/2011@0200, sang suami baru balik rumah.... dia mmg selalu keluar mlm2 sbb ada keje mlm.. aku yg dah lalok tidor bersama-sama ngan anak-anak, antara sedar dan tidak akan kepulangannya. dengan senyuman yg manja, dia mengejutkan aku dan menarik aku turun dari katil menuju ke ruang tamu rumah...... alangkah terkejutnya aku, bila nampak tiga batang lilin (IKEAnyer) dinyalakan diatas meja berserta satu kotak snack plate KFC yg ada dua ketul ayam tu. satu utk aku dan satu lg utk dia.... romantik tak? kitorg makan kfc pd pukul 2.00pagi bertemankan cahaya lilin..... aku tersenyum sorang2 sambil makan KFC...

janji dia dulu, nak blanja aku makan sany char kor teaw kat kutg melayu subang sempena besday aku. so, aku pun tuntutlah..... habis jer kejer, tepat2 jam 6pm, aku trun office. walaupun pd masa tu hujan lebat, tp aku harungi juga hanya kerana sany char kow teaw... masa aku tgh pregnankan Adeena, boleh dikatakan seminggu 2 kali aku ngan dia g makan kat situ.. tp, nasib x menyebelahi aku... rupanya mlm td, kat area kedai tu ada pasar malam.... aduuuhhhhh... susah tul nak dapatkan parking. aku yg sememangnya yg dah faham sikap dia yg x suka keadaan yg sesak ni, terpaksa akur utk pulang dgn perut yg kosong..... mungkin dia perasan yg aku sedih, so dia cadangkan kitorg g makan kat kopi kaw - kopitiam kesukaan aku&aunty kat bukit jelutong ni. lg skali harapan aku hancur apabila sampai je kat situ, kopi kaw plak tutup... under renovation. huhhhuuuuuuu... sedih dan bertambah sedih.....

akhirnya, kitorg akhiri program jln2 cari makan kitorg mlm td ngan..... taaarrraaaa.....

DOMINO's PIZZA pilihan kitorg.. tp lagi2 cerita sedih menimpa aku mlm td... kitorg order dah setengah jam tp pizza yg dipesan x kunjung tiba... kesian kan kat kitorg.... bila g tanya kat kaunter dia kata tgh prepare, 10 minit kitorg dok tunggu depan kaunter tu, rupa-rupanya pesanan kitorg dh lama siap dan diletakkan di depan mata mamat casher tu tp dia yg x prasan... huhuhuhuu... sodeh.... dgn perasaan yg hampa, trus ambil dan balik makan kat rumah jer sbb nak tgk harimau muda mengauuuummmmm plak.

alhamdulillah.... setelah penat menemani harimau muda menentang garuda, kemengan penalti 4-3 adalah hadiah yg cukup bermakna pd hari jadi ku.....


Monday, November 21, 2011

..:: It'S My BiRtHdAY ::..


Today is my birthday !!!!!
Alhamdulillah... Syukur kpd Allah kerana
masih lagi memberi peluang utk aku hidup di muka bumi ini.

Friday, November 18, 2011

..:: AdeeNa @ 4 MontH OLd ::..


Opssss.... Ummi dah tersalah uploadlah.... ni abg Adam @ 4mths bukannya Adeena....

Ni barulah Adeena @ 4 months @ 6.00kg

Khamis lepas, ummi bawa adik g check up. Macam biasalah check up kat klinik kerajaan... tentunya dia just amik berat, ukur lilit kepala then masuk bilik, tanya anak sihat ke tak, minum susu apa, dia check bulan lepas dah cucuk so bulan ni x yah cucuk... next month baru cucuk lagi, then dia bagi next appoinment.... dah... siap.... dia x pegang2 pun baby ni, tgk2 dianyer abdomen ke, apa ker... x pun. ummi jer dok pegang adik kat ummi... dah kuar dr klinik, baru ummi prasan, nurse tu x plot pun graf berat/tinggi adik kat dlm buku td.... uhuhuhuhuhhh....

Ummi buat perbandingan antara Adam dan Adik

Adam@4bln = 5.86kg
Adeena@4bln = 6.00kg

Sepanjang 4 bln dibesarkan oleh ummi

Adam bertambah - 3.18kg dr berat lahir
Adeena bertambah - 2.64kg dr berat lahir

Rupanya, Adam lagi banyak tambahan beratnya dr Adeena. Adeena ni sbb dia lahir dah 3.36kg. Adam dulu 2.68kg jer... Tapi muka Adeena pipinya melayut x macam Adam. Isinya pula sama jer depa dua org ni... x kejap sangat. Berbeza ngan Anis (anak adik saya) yg baru berusia 2 bln tp berat badannya dah 6.00kg.

KALAH dah Adeena....